Erişkinlerde Ortodontik Tedavi

Yetişkinlerde yapılan ortodontik tedavinin çocuk ortodontik tedavisinden farkları vardır.

Erişkinlerde Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi, her yaşta uygulanabilir. Genç yaşlarda, özellikle çocuklarda ortodontik tedavi uygulamasının tedavi süresini kısaltabilmek gibi bazı avantajları olabilmektedir. Yetişkinlerde, 40, 50, 60’lı yaşlarda da ortodontik tedavi uygulanması için herhangi bir engel yoktur.

 Yetişkinlerde kemikler daha sert olduğundan, dişlere zarar vermeden diş hareketinin gerçekleştirilebilmesi için daha düşük kuvvetlerin uygulanması gerekebilir. Tedavi süresinin daha uzun sürmesi genellikle bu sebeple olur.

Erişkinlerde, diş etlerinin sağlıklılığı, tedavi için önemli bir kriterdir. Genç hastalarda dişetlerinde genellikle ciddi bir problem olmazken,  erişkin hastalarda ciddi diş eti problemleriyle karşılaşılabilmektedir. Diş etleri çekilmiş, altındaki kemikte erime meydana gelmiş hastalarda ortodontik tedavi uygulanırken çok daha dikkatli davranmak gerekmektedir. Uygulanacak kuvvetlerin ideal seviyede tutulması ve ağız hijyeninin en iyi şekilde olması önemlidir.

Erişkinlerde Ortodonti Tedavisinin Amaçları

  • Düzgün görüntüsü olmayan dişleri düzeltmek
  • Ağız kapanış bozukluğunun önüne geçilmek
  • Eksik dişlerin açıklığının kapatılması veya bu açıklığın düzenlenerek implanta hazırlık yapmak
  • Diş ve dudak görüntüsünü düzeltmek
  • Çene bozukluklarını düzeltmek
  • Dudak ve damak yarıklarının yol açtığı diş bozukluklarını onarmak
  • Diş gıcırdatmak gibi alışkanlıklara engel olmak

Erişkin Ortodonti Tedavisinin Avantajları

Dişlerinin yapısından ötürü rahatça gülemeyen, hatta konuşma esnasında bile sıkıntı çeken erişkin hastalarda, bazen bu durumun düzeltilmesi son derece kolay birkaç işlemle mümkün olabilmektedir. Erişkin hastalara uygulanacak ortodontik tedaviler sonucunda bu durumun önüne geçebilecektir. Cerrahi desteğiyle uygulanacak tedavilerle, dar çene kemiklerinin normal hale gelmesi, önde veya geride olan çenelerin yerine alınması gerçekleşebilecektir. Ön dişlerin dışa doğru olması durumu da düzeltilecektir. Çene kemiği ve dişlerin yapısını daha düzgün bir hale getirecek olan bu tedavi seçeneği ile hastaların özgüvenlerinin yerine gelmesi de sağlanabilecektir.

Erişkin Ortodonti Tedavi Süreci

Erişkin ortodontik tedavi süreçleri kişiye göre değiştiğinden ötürü; tedavi dönemi farklılık gösterebilmektedir. Kişilerin diş yapısına uygun olarak farklı materyal, kesit ve kalınlıktaki diş telleri bu süreç içerisinde kullanılmaktadır. Yetişkin kişilerin yaşantılarında diş tellerinin görünmesini istememesinden ötürü de farklı tedavi seçenekleri kullanılabilmektedir.

  • Estetik braket tedavisi
  • Kapaklı braket tedavisi
  • Ortognatik Cerrahi
  • İnvisalign (şeffaf plaklarla ortodonti) Tedavisi

Tedavi yöntemlerinin hangisi seçilecek olursa olsun, düzenli bir biçimde diş doktorunuzun kontrollerine katılım sağlamak ve ağız hijyenini en iyi düzeyde tutmak önemlidir. Uygulanacak olan tedaviye göre randevu sıklıkları değişmekle birlikte genellikle 4-6 haftada bir olan kontroller aksatılmamalıdır.